Maaike goes Onslogischvoedsel!

In het kader van ‘winkel in transitie’, de transitie naar een eerlijkere, ‘logische’, vorm van handel drijven was het na 1 jaar Maaike’s Ecologische Buurtwinkel tijd voor een volgende stap : meer rechtstreeks bij de boer gaan kopen tegen een juiste prijs ipv bij de bio-groothandel.
Vanaf eind april begon ik samen te werken met boer Ole van Onslogischvoedsel in Aartselaar.

boer Ole

Zijn belangrijkste activiteit is het verdelen van groentepakketten met de oogst van de week. Wat mij daarin aantrok is dat de groenten volledig van zijn boerderij komen en er dus niet wordt aangevuld met groenten van de groothandel ( al dan niet uit zuid europa), iets waarvoor ik bij de opstart van de winkel nog geen leverancier vond.

pakketjes
Ook mijn losse groentenaanbod wordt nu bijna volledig door hem voorzien. Resultaat : iedere week een prachtige selectie ‘echte’, lokale groenten; misschien niet altijd het volledig assortiment van de meest gegeten groenten (wortel, prei, broccoli, tomaat…) maar wel originele en supersmaakvolle seizoenshandel.

groentjes
Ondertussen verloopt de samenwerking zo goed dat we besloten hebben om in de toekomst, vermoedelijk in de loop van volgend jaar onze bedrijfjes samen te voegen tot één (eco)logisch verhaal : een boer die ‘logisch’ voedsel verbouwt : groenten, aardappelen, graan, noten en kleinfruit en misschien in de toekomst een ondersteunende dierlijke productie, lokaal, zonder het gebruik van kunstmest of pesticiden en met minimale input van fossiele brandstoffen… en een winkel die die ‘logische’ voeding, en andere logische zaken, verkoopt.

Onslogischvoedsel is een csa-bedrijf, community-supported-agriculture. Dit houdt in dat de klanten/deelnemers allemaal een deeltje van de werkingskosten van het bedrijf en het loon van de boer betalen en in ruil daarvoor wekelijks een deel van de oogst krijgen, in het geval van Onslogischvoedsel in de vorm van een groentepakket. Op die manier bouw je echt een band op met de boer, je wordt ook betrokken in het reilen en zeilen van het bedrijf en de boer kan voluit gaan voor zijn werk zonder zich zorgen te moeten maken over afzet en betaling.
Omdat dit jaar een opstartjaar was met nog niet genoeg vaste engagementen verkopen we de rest van de oogst tot het einde van het seizoen via losse pakketten maar volgend seizoen gaan we helemaal voor de csa.
Val je dan uit de boot om  groenten te kopen als het voor jou om een of andere reden niet mogelijk is om een dergelijk engagement aan te gaan? Nee want ik ben als winkel ( en dat is voorlopig uniek) ook csa-deelnemer, ik neem ook de oogst van de week af, wat die ook is, dus je kan hier ook gewoon los je echt ecologische, lokale groenten recht van de boer kopen alleen betaal je dan de stukprijs voor iedere groente waar je bij csa ook deelt in de overvloed.
In het najaar organiseren we hierover infoavonden die niet alleen uitleg geven over het csa-principe maar ook hoe je kookt en verwerkt met zo’n wekelijks pakket want voor velen onder ons is het een heel nieuwe manier van consumeren. En manier die ongeloofelijk veel voldoening geeft als je er eenmaal mee weg bent en daar willen we graag bij helpen.

Pakketje bestellen?
De groentepakketten worden geleverd op dinsdag, woensdag en vrijdag en dienen ten laatste de dag voordien besteld te worden.
Er zijn pakketten van 7,5€ (één persoon), 12,5€ (2 personen) en 20€ (4 personen)
Bestellen graag in de winkel of per e-mail : ecobuurwinkel@gmail.com

(De groentepakketten van De Biohoeve verdeel ik niet meer.)

Dit bericht werd geplaatst in Alles, Transitie, Voeding en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s