Onslogischvoedsel

Wie mijn vorige blogpost las weet het al, ik wil voor mijn groenten, en in de toekomst ook fruit naar een volledig csa-systeem gaan. Awel, ’t is zover! De flyers van Onslogischvoedsel 2016 zijn klaar!

Boer Ole en ik gaan vanaf nu samen onze twee bedrijfjes runnen, de winkel en het landbouwbedrijf. Het landbouwbedrijf verhuist naar Nijlen deze winter en vanaf volgend jaar gaan we voluit csa.

We organiseren hierover de komende maand 3 infomomenten : 30/10 in het Werhuys, 15/11 in Local Store en 29/11 in Café Kamiel. Volg Onslogischvoedsel op facebook om op de hoogte te blijven van deze en andere infomomenten.

Wat is csa? Community-supported-agriculture. Dit houdt in dat de klanten/deelnemers allemaal een deeltje van de werkingskosten van het bedrijf en het loon van de boer betalen en in ruil daarvoor wekelijks een deel van de oogst krijgen. Bij veel csa-bedrijven is het de bedoeling dat de klanten zelf hun groenten komen oogsten maar in ons geval oogsten we zelf en brengen de groenten naar Antwerpen waar ze o.a in Maaike’s Ecologische Buurtwinkel kunnen afgehaald worden.

Waarom csa?
Verlies beperken : In het huidige voedseldistributiesysteem is er veel verlies omdat winkels zich verplicht voelen altijd een volledig aanbod te hebben omdat ze niet op voorhand weten wat de klanten zullen willen kopen, er wordt dus teveel geproduceerd en teveel aangekocht om de klant keuze te geven. Als de boer op voorhand weet hoeveel groenten hij wekelijks moet leveren kan hij zijn teeltplanning daarop afstemmen en precies de juiste hoeveelheden telen. En omdat de klanten/deelnemers op een vast moment in de week hun groenten komen halen zijn ze kraakvers en gaat er ook niets verloren omdat het niet op tijd verkocht geraakte.
Directe verkoop en grondproblematiek : er is in dit volgebouwde Vlaanderen relatief weinig landbouwgrond en de grond die met mondjesmaat vrij komt is zeer gegeerd en dus duur. Zo duur dat het voor iemand die niet uit een landbouwersfamilie komt of een fortuintje geerft heeft eigenlijk onmogelijk is om grond te kopen om een landbouwbedrijf te starten. Het is namelijk zo dat de prijzen voor landbouwproducten zo laag liggen dat je de aankoopprijs van de grond niet binnen aannemelijke tijd kan terugverdienen. Behalve als je als boer direct aan de klant kan verkopen waardoor je volledige prijs van de groenten krijgt ipv maar een klein percentage (zoals bij veiling en supermarkt). Het is nochtans dringend nodig dat er nieuwe, jonge boeren starten om onze voedselvoorziening te garanderen.
Biodiversiteit : een boer die met directe verkoop werkt wil natuurlijk een zo divers mogelijk aanbod voor zijn klanten en kan zich dit ook permitteren door de goede prijs die hij krijgt. Dit zorgt voor een waarlijk veerkrachtig, duurzaam en ecologisch verantwoord landbouwbedrijf en ècht kwalitatieve voeding.
Verbondenheid : voeding is iets wat iedereen aanbelangt. Het geeft heel veel voldoening om te weten waar je voeding vandaan komt en wie ze heeft geteeld. Als csa-klant ben je geen klant meer maar deelnemer. Je leeft het hele jaar mee met de boer en de groenten op het veld.
Zekerheid : doordat de boer aan het begin van het seizoen zekerheid heeft over zijn inkomen kan hij zich ten volle wijden aan het telen van de groenten zonder tijd en energie te moeten steken in afzet zoeken voor zijn groenten.

Praktisch : hoe wordt je csa-deelnemer
Je koopt een ‘oogstaandeel’. Je stort in het begin van het seizoen* 495€, 800€ of 1200€ en vanaf dan wordt je betrokken in het bedrijf. We houden je op de hoogte van wat er op het veld gebeurd, je wordt uitgenodigd op activiteiten ( oogstfeest, gezamelijke inmaakavond, meewerkdagen…) en natuurlijk krijg je je deel van de oogst vanaf dat er groenten zijn. Dwz vanaf ongeveer eind maart/begin april tot ‘de winter’ (afhankelijk van het weer), we rekenen op ongeveer 40 weken.
Een oogstaandeel van 495€ komt dus neer op 12,5€ per week al zit daar op het hoogst van het seizoen veel meer dan die waarde in. Met momenten misschien teveel om in een week op te krijgen, ideaal om te koken voor al je vrienden maar we zullen ook tips en recepten delen over hoe je die overvloed kan verwerken, zoals wijzelf doen, voor die maanden dat we geen verse groenten kunnen leveren. We willen ook gezamelijke verwerkingssessies organiseren met onze deelnemers.

*praat met ons als dit een barrière vormt

Dit bericht werd geplaatst in Alles en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s