Sla zonder sla

Sla zonder sla

Wat met rauwkost in het seizoen dat sla en andere ‘blaadjes’ duur en slecht bewaarbaar worden en uit de verwarmde serre of uit verre landen komen? Om van smakeloze en ecologisch onverantwoorde tomaten en komkommers nog maar te zwijgen…

Zo lang het geen stukken uit de grond vriest kunnen ze vervangen worden door veldsla en winterpostelein die ook in ons klimaat blijven doorgroeien in de winter, zeker in de ‘koude kas’ en beschutte stadstuintjes.
Ook al dan niet zelfgekweekte kiemgroenten geven je de hele winter door je portie jong groen. (Alles voor zelf kiempjes kweken plus een woordje uitleg kan je bij mij kopen)

Maar ook de typische wintergroenten, kolen en wortelgewassen kunnen heerlijke salades opleveren :

koolsla

Wist je dat het amerikaanse gerecht ‘coleslaw’ door de nederlandse kolonisten naar New York werd gebracht als, jawel, ‘koolsla’? In Europa werd een vroege variant van dit recept reeds door de Romeinen gegeten.

Waldorfsalade, uitgevonden in het Waldorf-hotel in New York rond 1895 kan ipv met bleekselder ook met knolselder gemaakt worden.

Belangrijk bij het rauw verwerken van deze groenten is ze zo fijn mogelijk snijden, raspen of schaven en bij voorkeur een paar uur of zelfs een dag op voorhand klaarmaken zodat de smaken zich mengen tot een geheel.

Mits toevoeging van gehakte noten, pompoen- of zonnebloempitten, een gekookt eitje of blokjes kaas maak je er zo een volledige maaltijd van!

Enkele recepten :
Koolsla basisrecept :

½ witte kool
1 flinke wortel
handje rozijnen
3 eetlepels mayonaise of veganaise
3 eetlepels (soja)yoghurt
3 theelepels mosterd
peper en zout naar smaak

Schaaf of snij de kool zo fijn mogelijk.
Rasp de wortel, grof of fijn naar eigen voorkeur.
Doe de groenten samen met de rozijnen in een kom, meng de ingrediënten voor de dressing eerst goed apart en schep ze dan door de groenten.
Zet bij voorkeur een paar uur op een koele plek vóór het gerecht op te eten.

De witte kool kan vervangen worden door rode-, groene- of savooikool of zelfs geschaafde spruitjes of een mengeling van allemaal en de wortel door pastinaak, wortelpeterselie, rode biet (voor een exotisch kleurtje) of knolselder of een mengeling.
Waldorf salade met knolselder basisrecept

500g knolselder
1 grote zoetzure appel
handje rozijnen
handje walnoten
3 eetlepels mayonaise of veganaise
3 eetlepels (soja)yoghurt
3 theelepels mosterd
peper en zout naar smaak

Rasp de knolselder en snijd de appel in blokjes.
Meng al de ingrediënten voor de dressing en schep alles door elkaar in een kom.
Zet bij voorkeur een paar uur op een koele plek voor het gerecht op te eten.

Soms worden, eventueel ipv rozijnen, ook verse druiven gebruikt.
En ik bedenk nu ineens dat gebakken en met sojasaus besprenkelde stukjes rooktempeh hier misschien ook wel lekker in zouden zijn.

én je zou de knolselder in dit recept kunnen vervangen door witloof, ook zo’n typische wintergroente, maar dan kan je niet meer spreken van waldorfsalade 🙂

Topper!

Nog een topper bij ons is geraspte wortelgewassen (waarvan minimum de helft wortel) met gehakte nootjes, rozijnen en een geperste sinaasappel.
Ook in dit geval is het belangrijk dat je het gerecht even laat staan zodat het sinaasappelsap in de groenten kan dringen

Dit bericht werd geplaatst in Alles, Voeding en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Sla zonder sla

  1. Pingback: lente op je bord | Maaike's ecologische buurtwinkel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s