Nieuw : Sunria fair trade

Zoals jullie al weten is één van mijn stokpaardjes lokaal geteelde voeding. Liefst uit eigen land maar voor producten die wat meer warmte nodig hebben ook (zuid)Europa.
Maar er zijn ook producten die niet in Europa te telen zijn omdat ze een (sub)tropisch klimaat vereisen. Denk maar aan koffie, cacao, banaan, ananas, kokos…
Voor deze producten vind ik het heel belangrijk dat ze fair trade zijn en niet met het vliegtuig getransporteerd worden. Vorig jaar schreef ik al een blogje over mijn ananas in blik en kokosmelk.

Tot nu toe had ik in mijn bulkafdeling 2 soorten rijst : bruine ronde, geteeld in de Camargue (Frankrijk) en lange halfvolle uit Italië. Wist je dat er in Europa (met name Spanje, Italië en Frankrijk) al rijst geteeld wordt sinds de moren het in de 11de eeuw in Spanje introduceerden. Maar die europese rijst mist het aroma dat aziatische rijst kan hebben (denk maar aan basmati- of thairijst). Daarom was ik al een tijdje op zoek naar goede aziatische fair trade rijst die ik ook in bulk kon krijgen.

Et voilà, sinds vorige week heb ik de 3 rijstsoorten van Sunria in de winkel :

De Pandan-rice : een aromatische witte rijst
De Volcano-rice : een mengeling van volkoren bruine en rode rijst die op de vulkanische grond van Java wordt geteeld en daardoor zoveel mineralen bevat dat het bijna een voedingssupplement is (bijna 50% van de dagelijkse dosis magnesium!)
De Rainforst-rice : een exotische mengeling van bruine, rode en paarse rijst die bij het koken volledig paars kleurt.

IMG_0249

Sunria is een prachtig project dat indonesische rijstboeren helpt om uit de vicieuze cirkel van armoede door misleiding door tussenhandelaars en zaaigoedafhankelijkheid te komen door biologisch te telen en verzekerde afzet aan een eerlijke prijs. Op deze manier hebben deze boeren niet alleen een eerlijk loon en kunnen hun kinderen naar school, door de duurzame teeltwijzen blijft de grond vruchtbaar voor toekomstige generaties is er geen nood aan dure pesticiden en meststoffen en door oorspronklijke rassen te telen kunnen de boeren weer hun eigen zaaigoed nemen en zijn zo niet meer afhanlijk van multinationale zaadbedrijven. Ondertussen zijn al meer dan 300 boeren aangesloten bij dit project.

Ik heb deze rijst in bulk, in zakken van 1 kg en voor de feestdagen in een leuke cadeauverpakking met één portie van elke soort.

Een ander groot probleem in Indonesië is het kappen van regenwoud voor palmolieproductie. De initiatiefneemster van Sunria heeft daarom een nieuw project gestart om boeren en landeigenaars te stimuleren om een inkomen uit intact regenwoud te halen door o.a. de productie van palmsuiker. Deze suiker wordt gemaakt van het gedroogde sap van een bepaalde palmboom.

IMG_0250

Voordelen :
-de boom moet min 10 jaar oud zijn maar kan daarna heel lang productief zijn wat zich bijzonder leent tot productie in een bossysteem ipv bvb de zeer intensieve eenjarige suikerrietteelt.
-de suiker heeft een veel lagere glycemische index dan rietsuiker (minder piek in de bloedsuikerspiegel), vergelijkbaar met kokosbloesemsuiker maar heeft een veel betere opbrengst dan kokosbloesemsuiker, vandaar ook de lagere prijs.
-deze palmboom is voor zijn voortplanting en versprijding volledig afhankelijk van de Luwak, een indonesische civetkat die de zaden ‘voorbereidt’ en versprijdt via zijn uiwerpselen en op zijn beurt afhankelijk is van die palmboom voor zijn voeding. Door de teelt van deze bomen in een bosomgeving kunnen beiden overleven want in een plantage zouden ze allebei onherroepelijk uitsterven.

Ik verkoop deze suiker in potjes van 210g en in de toekomst hopelijk ook in bulk.

Dit bericht werd geplaatst in Alles. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s