Overvloed verwerken

Wat kan je doen met overvloed-courgetten en -tomaten?

Van die grote courgetten zijn eigenlijk het best te bewaren als ingevroren soep maar omdat soep zo veel plaats inneemt in de vriezer maak ik meestal een soepbasis :
Ik snij de courgette in stukken en stoof hem in olijfolie met wat tijm, rozemarijn of provencaalse kruiden of snij hem in plakken en grill hem in een grillpan. Dit vries ik in en als ik dan later soep wil maken heb ik er gewoon groentebouilllon bij te doen even door te koken en te mixen. Je kan er dan ook nog kruidenroomkaas (type Boursin) of gewoon veel witte peper bij doen.

IMG_0083
Mijn twee favoriete manieren om tomaten te verwerken zijn passata en ketchup. Het leuke aan tomaten ten opzichte van de meeste groenten is dat ze bij het inmaken niet persé geweckt moeten worden omdat ze van nature zo veel zuren bevatten dat ze ook zo bewaren, zoals het meeste fruit eigenlijk. Uiteraard moet je wel hygiënisch werken, dat wil zeggen de te gebruiken flessen of bokalen met metalen schroefdeksels op voorhand afkoken, het product direct kokend heet in de fles doen tot aan de rand zodat er zo weinig mogelijk lucht bij zit en het deksel er meteen op zetten. Door het afkoelen gaat het product wat zakken en de fles vacuum trekken.

De gemakkelijkste passata is gewoon gekookte tomaten die je door een roerzeef haalt zodat de pelletjes en zaadjes eruit zijn maar de perfecte passata bereik je door het mengsel na het zeven ook laat inkoken zodat het minder waterig en ronder van smaak wordt. De tijden van het inkoken gaan in recepten van een half uur tot meerdere uren. Ik heb zelf nog nooit genoeg tijd gehad om hier deftig mee te experimenteren en bovendien heb ik het altijd wat moeilijk met dingen lang te laten koken omdat ik dan toch telkens het gevoel heb dat er heel wat voedingwaarde verdwijnt. Aan jullie dus om het juiste compromis te vinden, recepten zat op internet. Je kan natuurlijk ook nog allerlei kruiden toevoegen…

IMG_0081Je kan dit uiteraard doen met alle tomaten maar bio-vollegrondtomaten zoals die van Onslogischvoedsel die ik in de winkel verkoop maken echt wel het verschil zowel van smaak als van textuur.

Zelfgemaakte ketchup is echt geweldig. Ik lust geen Heinz maar van mijn eigen ketchup krijg ik niet genoeg.
Ketchup is eigenlijk een tomatensaus met suiker, azijn en specerijen. De kunst is om die extra ingrediënten in zo’n verhoudingen te gebruiken dat geen enkele smaak overheerst. Ik neem rietsuiker, rode wijnazijn en als specerijen peper, kruidnagel, nootmuskaat, korianderzaad en kardamom. En dan is het daarna ook weer een kwestie om het geheel voldoende te laten inkoken om die echte ketchup-dikte te krijgen.Tot nu toe heb ik deze ketchup altijd op het gevoel gemaakt dus ik moet het recept nog even bedenken, volgt deze week 🙂

Dit bericht werd geplaatst in Alles. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s